Sida 1 av 1

Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: sön dec 26, 2010 20:31
av vovvelivovven
Hej alla!
Jag var ute idag och pulsade i den över knähöga snön fram till en cache där något equipment är behövligt. Cachen som är gömd i en fågelholk har inte loggats sedan augusti, och tydligen har en fågel med skarp näbb gjort ett eget hål för att komma in. Som tur är finns det en rejäl burk inne holken så det blir knappast plats för ett rede här.

Se gärna mitt spoilerfoto på http://www.geocaching.com/seek/log.aspx ... d5f8ecd777 (hoppas länken funkar - jag är rätt kass på datorer och sån't.)

Av fotot kan man se att ett nytt färskt hål har ordnats.

Du som har eller planerar gömmor i fågelholkar - tänk noga efter så inte det kan bli så tokigt att någon liten bevingad vän bygger bo ovanpå själva cacheburken!
Sannolikt kan fåglarna med lätthet avgöra om det finns ett hålrum innanför en träbit, och gör sig då en egen ingång.

Gott Nytt År önskar Ingvar

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: sön dec 26, 2010 23:29
av mathog
Det var en kreativ pippi... egen håltagning :D

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: mån dec 27, 2010 1:09
av Mousekakat
I don't know about a creative birdie, but it sure was a persistent one! When I first saw the photo I thought it was our travel bug hotel, lol! It looks almost identical!

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: mån dec 27, 2010 17:25
av flanker27000
Jag har sett fågelholkscacher där ingångshålet inte ens varit igensatt vilket jag tycker är förkastligt. Fågelholkar nyttjas inte bara på våren utan året runt, inte minst som övernattningsplats, och kan även nyttjas vintertid av fladdermöss som övervintringsplats.

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: mån jan 03, 2011 1:23
av d3bjorn
Jag loggade en gång en fågelholk där någon fågel (antar jag) hade hackat hål i plattan som satt för hålet. Jag höll på att ramla ned ur trädet när en fladdermus stack upp huvudet när jag öppnade locket. :shock: Jag vet inte om det räcker, men kanske kan det vara en bra idé att använda metall när man sätter igen hålet?

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: tis jan 04, 2011 22:10
av vovvelivovven
Hej igen!
Jag tror man måste fodra insidan med stålplåt till större delen.
Kanske finns något som luktar illa för fåglarna som man kan dränka in den med? Man kanske måste räkna med att uppreda behandlingen några ggr per år - jobbigt för de som satt cache-holken 10-12 meter över marken på en grenfri fura... Jag skall kolla med mina ornitologiska arbetskamrater.

Själv har jag en mycket bra lösning på problemet men det kan jag inte avslöja här - knepet kommer en och annan att erfara så småningom när jag fått ut några planerade cacher.

Ha're gôtt // Ingvar

Re: Fågelholksgömmor kräver litet extra underhåll!

Postat: tor jan 13, 2011 22:36
av hex
Fågelholksgömmor är en av mina specialiteter :roll: . Jag brukar täta till med en kraftig glasskiva från insidan av holken och det brukar funka bra. =D>
Hex.