Sida 1 av 1

Vad är terräng och vad är Difficulty?

Postat: ons feb 09, 2011 22:34
av Kaizagris
Om en cache är placerad högt på tex. en stolpe. Är det diffucultyn som blir hög då eftersom man kan behöva någon form av verktyg för att få tag i den. Eller är det terrängen som ska höjas eftersom den är svår att komma åt utan att klättra?

Re: Vad är terräng och vad är Difficulty?

Postat: ons feb 09, 2011 22:36
av Djurets
Kaizagris skrev:Om en cache är placerad högt på tex. en stolpe. Är det diffucultyn som blir hög då eftersom man kan behöva någon form av verktyg för att få tag i den. Eller är det terrängen som ska höjas eftersom den är svår att komma åt utan att klättra?
Det är T-faktorn som höjs.

Re: Vad är terräng och vad är Difficulty?

Postat: ons feb 09, 2011 22:53
av Blaufish
Difficulty = hur svårt det är att hitta en cache.

Terrain = hur svårt det är att nå fram till en cache, hur fysiskt ansträngande den är.

Är det lätt att nå fram till cachen men den sitter djävligt till, t.ex. långt in i ett rör, man behöver ståltråd/pinne/fiskekrok för att få ut den brukar vi nog däremot oftast höja difficulty, eftersom det inte handlar om att erbjuda folk extremt fysiska utmaningar att logga den utan redskap. Det är lite hårkluverier här.

Generellt sätt:
- högt upp => T ökar.
- rör man inte får in handen i => D ökar.

skulle jag säga. Säkert folk som inte håller med till 100% om mina åsikter.


ps.
T:4 eller T:4,5 använder vi om en ovanligt vältränad person kan klara den fysiska utmaningen. Typ simma några hundra meter, lättare bouldering, osv.

Krävs båt, kajak, klätterutrustning el.dyl så klassas den som T:5. Ofta sätter vi T:5 om det är teoretiskt möjligt att ta den utan utrustning, men det då är med mycket stor risk för liv och lem eller kräver helt exceptionella frmågor.

En hel del T:5 är dock väldigt väldigt lätta att ta om man har rätt utrustning / kunskaper / förberedelser för dem. 3 - 5 meters stav, eller en stege, osv osv, kan göra en T:5 buslätt.

Re: Vad är terräng och vad är Difficulty?

Postat: ons feb 09, 2011 22:58
av linsrille
Tycker det är en skitbra fråga!

Precis som Djurets säger är det T som åker upp. Jag har funderat lite på det där, och egentligen borde D åka upp och inte T, för nån ansträngning handlar det ju inte om såvida det inte är en klättringsbar stolpe.

Nån som har koll på hur det är internationellt?

(förlåt på förhand om jag startar en segdragen debatt nu [-o< )