Elektronisk Loggning - a.k.a. snabblogg

Diskussioner rörande andra geocachingsidor än geocaching.com
OlofL
Geocachare
Inlägg: 574
Blev medlem: fre apr 21, 2006 12:41
Ort: Eslöv

Elektronisk Loggning - a.k.a. snabblogg

Inlägg av OlofL » ons okt 20, 2010 20:19

Elektronisk loggning = snabblogg på opencaching.se

Det har pratats en hel del om elektronisk loggning i andra trådar i samband med event, framför allt i samband med FAD. opencaching.se-teamet la därför pannan i djupa veck för att se om inte något sådant kan åstadkommas på ett helt annorlunda sätt och det visade sig gå bra. Här kommer en lite guide till hur vi ser att det kan användas, du kan säkert själv komma på andra sätt!

Du som cacheägare börjar med att registrera en ny cache med lösenord för loggning. När du väljer att åter redigera din nya cachesida kommer en url (http-länk) fram under lösenordsrutan. Om cacharen som hittar burken surfar in denna länken kommer han/hon till ett formulär där det bara finns en mycket kort text om att logga just denna cachen och en "Logga"-knapp (eller kommer det ett trubbigt felmeddelande om loggningen inte kan göras).

Vår idé bakom detta är att du kan omvandla denna url till en QR-Code, skriva ut den, placera den på lämpligt ställe (med eller utan burk och loggbok), och sedan kan cacharen som hittar denna QR-Code använda sin mobilkamera för att scanna och surfa dit och göra loggningen på nätet direkt.

Det finns lite saker att tänka på:

I loggen som postas skrivs ett klockslag in. Detta kan cacharen själv gå in och ändra. Dock har också loggen ett id och den som kommer först får lägst id. Man kan alltså använda gpx-filerna för att tolka vem som faktiskt var FTF och även ordningen av loggar mellan olika cacher, men klockslaget i gpx-filen är det som cacharen själv skrivit in. Det var detta klockslag som fick mig att skriva mina andra fråga om integritet på gc.com/member.

Cacharen måste ha en mobil med kamera och uppkoppling och förmodligen cookies för att logga in och hålla sig inloggad (det finns en kryssruta om du redigerar ditt konto, håll mig inloggad) tills man kommer åter till mini-logg-fönstret. Olika mobiler har väldigt olika förmåga till detta!

Vill du som cacheägare inte få så korta loggar som bara innehåller klockslag ska du såklart inte sätta en QR-Code i/på din burk!

Ett exempel på en sida som kan göra QR-Code av url är http://qrcode.kaywa.com/

QR-Code är ett registrerat varumärke av Denso, http://www.denso-wave.com/qrcode/index-e.html, och därför står inte QR-Code omnämnt någonstans på sidan. Det är dock fritt att använda och skriva ut QR-Code.

Vi har valt att inte uppgradera regelverket för oc för detta. Det betyder att minimum för att uppfylla reglerna för en cache är en QR-Code, texten "opencaching.se", cachens namn, ditt användarnamn och ha ett loggningslösenord. Det visade sig inte stå något om burk i regelverket, bara loggbok och/eller lösenord.
4.4.1 Gömman ska innehålla loggbok och/eller en kod (lösenord) som krävs vid nätloggningen.

4.4.2 Gömman ska innehålla information om Cachens namn, länk till Tjänsten samt kontaktuppgifter till cacheägaren (t.ex. användarnamn på Tjänsten eller Användarens e-postadress).
Min tolkning är att de ska registreras som en "Traditionell", men det är möjligt att detta behöver ändras på sikt.

Tänk på att du trampar ny mark om du gör en sådan här snabbloggcache eller loggar den, det finns alltid risk för felaktigheter i programvaran. 8)

Lycka till!
OlofL, kontaktperson opencaching.se