Apkonster

Har du varit ute på en geocachingresa och har massor att berätta? Har du upplevt något roligt, fantastiskt eller underligt? Skriv din berättelse här.
Användarvisningsbild
Motorcycledude
Föreningsmedlem
Inlägg:1465
Blev medlem:sön aug 23, 2009 13:47
Apkonster

Inlägg av Motorcycledude » mån nov 11, 2013 10:22

Här händer det inte mycket, så jag tänkte skrämma liv i det här underforumet med att berätta lite om resan jag och Herr Citykatt var iväg på nyligen, till den sista Project APE-cachen. Förhoppningsviskan inlägget vara till hjälp för andra som vill åka dit medan chansen finns.

Project APE var ett reklamjippo av Groundspeak år 2001 inför premiären av nyinspelningen av filmen Apornas Planet, i samarbete med filmbolaget 20th Century Fox. Man placerade då ut 14 speciella cacher på olika håll runt världen. Dessa räknas som en egen cache-typ och har sin egen ikon.

2011 fanns bara två av dessa cacher kvar i livet. Den mest välbesökta var http://coord.info/GC1169 i Snoqualmie Mountains, utanför Seattle i USA. Jag och 5 andra bestämde oss då för att åka dit. Vi bokade flyg, boende m.m. och gjorde oss klara att åka. 3 veckor innan resan mugglades cachen och arkiverades...

På bilden nedan är vi på väg in i tunneln (flera kilometer lång) som leder till platsen för den APE-cachen. VI gick alltså dit fast vi visste att den var borta :D

Bild

Resan blev kanonkul ändå, men det var ju det där med den där apjäveln...

Ända sedan dess har det där med den sista APE-cachen gnagt i skallen på mig. Haken var ju att den låg i en regnskog i Brasilien. Så i våras åkte it95egu, som liksom jag bor i Ludvika dit tillsammans med sin sambo, som bott i Brasilien i flera år. Dels gjorde bara detta faktum mig ännu mer sugen och dessutom blev det plötsligt mycket enklare att börja smida konkreta planer med all info från henne.

Så, i slutet på oktober var det dags! Jag och den manliga halvan av Citykatterna flög från Arlanda till Sao Paulo, där vi övernattade på hotell. Självklart loggade vi först en cache vid flygplatsen så att vi fick varsitt prydligt personligt rekord i cache-to-cache distance under ett och samma dygn. Morgonen efter hämtade vi ut en hyrbil och tog oss ut genom den helt galna Sao Paulo-trafiken och började navigera oss mot nationalparken i Intervales, där cachen finns. Det finns inte så gott om cacher i Brasilien, men det finns faktiskt en trail om ca. 60 burkar som går just från Sao Paulos utkanter och till Intervales. I ren körtid tar det 4-5 timmar, men ska man logga trailen (görs bäst på nervägen) tar det ytterligare några timmar. En och annan burk var borta, men vi hittade de flesta. Framåt skymningen rullade vi in i parken och kunde få nyckeln till vårt rum på en av lodgerna.

Det är möjligt att åka direkt från Sao Paulo, logga cachen och tillbaka på en dag, men då hinner man inte ta ngt på vägen och ärligt talat missar man ngt då. Vi valde att bo inne i parken i 3 nätter, så vi hade gott om tid att vandra i denna fantastiska natur - och självklart logga de flesta av de andra cacher som finns där :D

Efter en natts sömn var det så dags att leta rätt på http://coord.info/GCC67. Vi tog bilen en kort väg och hittade utan problem vandringsleden som leder upp på rätt berg. Det bar ganska rejält uppför i början. Stigen var inledningsvis ganska bred men efter ngn kilometer gör den en tvär böj och det är där man ska vika av in på en betydligt mindre stig. Här är det tydligen många som missar den otydliga stigen man ska in på. Här blev det också djungel på allvar! Det var betydligt mer djungel och regnskog än vad vi räknat med. Det går i princip inte att ta sig fram utanför stigen utan där finns bara en kompakt grön vägg av växtlighet - träd, buskar, snår och lianer. Det är dessutom väldigt kuperat, men stigen går mestadels på skrå.

Det pirrade i magen när man såg antalet kvarvarande meter minska stadigt på GPS:en. Lagom till vi nådde nollan tog stigen i princip slut. Jag tittade omkring mig och ca. 10-15 meter upp i en sluttning kunde jag se ngt sticka fram bakom ett träd. Fram med kameran för att filma den sista biten, och så var vi vid resans mål! Jag tror inte man kan komma närmare ngt som kan liknas vid en geo-orgasm :lol:

Vi tillbringade nog en halvtimma vid cachen, med att ta en massa kort och bara njuta. Därefter återstod bara vandringen ner från berget igen.

Vi tillbringade sedan ett par dagar till i Intervales. Vi hann logga nästan alla cacher i området. Det finns flera earthcaches och traddar, men också en multi, wherigo, letterbox och ett par mystar. Som bonus fick vi även en FTF. En hel del av cacherna i området är utlagda av användaren Intervales, som egentligen heter Junior och är chef i parken. Junior talar helt ok engelska, ngt som är tämligen ovanligt i Brasilien för övrigt. De flesta kan i princip inte ett ord.

Efter våra dagar i Intervales var det bara att styra hyrbilen mot Sao Paulo igen. Nu lyckades vi med vad jag innerligt hade hoppats vi skulle slippa - att köra fel. Motorvägen som leder in i stan är gigantisk med ibland så mycket som 8-10 filer, avdelade med betongsuggor. Har man otur och råkar hamna på fel sida är det inte säkert man kommer av där man ska. Precis det hände oss. Det hade varit bättre att följa skyltningen än vår GPS kan man säga :oops: . Följden blev att vi hamnade i ett mindre trevligt område. Precis innan vi åkte såg jag ett videoklipp på Expressens hemsida där en kille blev rånad på sin moppe mitt i stadstrafiken just i Sao Paulo. Det klippen var väldigt närvarande i mitt huvud helt plötsligt... Allt gick dock bra och till slut blev vi av med hyrbilen också och snart var vi tillbaka på flygplatsen - redo för nästa äventyr på vår resa.

Slutligen - lite bilder:

Bild
Vid resans mål!

Bild
Loggboken.

Bild
Rejäl burk!
Bild
Bild
Användarvisningsbild
Motorcycledude
Föreningsmedlem
Inlägg:1465
Blev medlem:sön aug 23, 2009 13:47

Re: Apkonster

Inlägg av Motorcycledude » mån nov 11, 2013 10:34

Efter äventyret i Intervales var det dags för nästa delmål på resan. Nu flög vi inrikesflyg ner till Foz do Iguazo, som ligger där Brasilien möter Argentina och Paraguay. Där hägrade det gigantiska vattenfallet - och ett par nya länder.

Staden Foz do Iguazu är inte speciellt stor. Vi bodde på ett fint hotell som dock hade några år på nacken och mest påminde om arkitekturen i de gamla öststaterna. Kriminalitet är ett problem och på hotellet satt det skyltar som varnade för promenader i området - risken för både ficktjuvar och rån var överhängande, så ska man ta sig ngnstans är det taxi eller transferbuss som gäller.

Direkt på morgonen efter att vi anlänt hjälpte personalen på hotellet till att fixa en taxi som kunde ta oss in i Argentina. Dels verkar upplevelsen av fallen vara bättre på den sidan och dessutom fanns det 1 earthcache och 3 traddar där. På den brasilianska sidan finns bara en trad, samt att den argentinska earthen går att logga även därifrån. Vattenfallen var ju egentligen bara en twist på vår resa - men oj vilken twist! Jag har massor av bilder men de gör ärligt talat inte platsen rättvisa. Herr Citykatt har varit vid Niagarafallet, men det var enligt honom ingenting mot detta. Åker man hit bör man lägga en hel dag på nationalparken på den argentinska sidan. Vi kände att vi fick lite tidsnöd och inte hann med riktigt allt vi ville. Bl.a. kan man åka båt in vid foten av fallen, vilket vi hade velat göra.

Men vi hittade i alla fall alla cacher utom en så vi var rätt nöjda ändå :D

Bild

Bild

Vi ville väldigt gärna få en logg i Paraguay också. Tyvärr fanns närmaste cache över 15 mil bort och den är dessutom sannolikt mugglad. Vi insåg att enda chansen var en nödlösning i form av ett event. Vi var väl inte helt bekväma med den lösningen men efter att ha stött och blött det hela fick det bli så. Ciudad del Este, som staden på den paraguyanska sidan heter är halvt-om-halvt laglöst land. När jag läste på innan resan var de flesta överens om att det 1. var farligt och 2. få tag på en AK47:a eller 10 kilo kokain var inga större problem. Vi insåg att det var taxi som gällde. Herr Citykatt hade lagt upp ett event utanför ett shoppingcenter. Det visade sig bli en ganska intressant upplevelse. Som besökare till ett shoppingcenter behövde vi inte ens visa pass vid gränsen. Vi fick fylla i en blankett i taxin, som chaffisen sedan viftade med när vi passerade. När han parkerat bakom gallerian tog han med oss in, uppför trapporna till ett slags reception där han lämnade blanketten. Istället fick vi varsitt klistermärke som skulle bäras på bröstet och som visade att vi hade rätt att besöka gallerian :D

Där inne minglade vi runt en stund, Lars köpte ett nytt objektiv och sedan masade vi oss ut till ingången igen och hade vårt event, vilket förevigades av vår taxichaffis.

Bild
Bild
Bild
Användarvisningsbild
Motorcycledude
Föreningsmedlem
Inlägg:1465
Blev medlem:sön aug 23, 2009 13:47

Re: Apkonster

Inlägg av Motorcycledude » mån nov 11, 2013 13:39

Efter Foz do Iguacu tog vi ett nytt flyg till Rio, där vi skulle bo ett stenkast från stranden vid Copacabana. Redan första eftermiddagen loggade vi en cache vid själva stranden. Det var rätt trevligt att kunna fira loggen med att sätta sig på en uteservering på själva stranden, med en iskall caipirinha och kolla på seriespel i strandfotboll.

Bild

Dagen efter skulle det turistas - och cachas! Vi tog den klassiska kabinbanan upp till Sockertoppen. Där uppe loggade vi dels en earthcache och även en trad på James Bond-tema (Moonraker utspelar sig delvis i Rio och faktiskt även vid Foz do Iguaco).

Bild

Utsikt från toppen:
Bild

Det var på taket till en sådan här James Bond slogs med Jaws i Moonraker. Kabinerna är numera utbytta till en nyare modell.
Bild

Under gårdagens strandfotboll fick vi ett infall om att det skulle vara lite småkul att gå på riktig fotboll i Rio. Det visade sig att Fluminense hade hemmamatch på söndagen så på kvällen tog vi en taxi till legendariska Maracana-stadion (Som tyvärr inte hade ngn cache i närheten). Biljetter till den bästa läktarsektionen på hela arenan kostade ca. 90 spänn. Som jämförelse kostade taxin dit 150.

Bild

Sista dagen i Rio bockade vi av Jesusstatyn och där fanns det trevligt nog även en earthcache. Självklart hann vi med ett dopp båda våra heldagar i Rio.

Bild

Nu var det dags för resans nedvarvning - några dagar på paradisön Ilha Grande, några timmar söder om Rio. På ön fanns 4 traddar och en earth men 3 av de 4 traddarna verkade vara borta så vi loggade bara den ena, där vi fått ägarens ok på att lägga ut en ny burk. Den och earthen låg närmast byn där man bor så dom blev våra enda loggar på ön.

Earth-loggning:
Bild

Tyvärr var vädret lite sisådär de sista dagarna så av den tilltänkta avslutningen bestående i att ligga på stranden blev det inte så mycket. Istället blev det en del vandring för att se oss om, samt en båttur runt halva ön, men vi var rätt nöjda ändå.

Sedan återstod bara hemfärd. Snipp, snapp snut, så var sagan slut :D
Bild
Bild
RagnaZ
Föreningsmedlem
Inlägg:101
Blev medlem:fre maj 22, 2009 22:53

Re: Apkonster

Inlägg av RagnaZ » mån nov 11, 2013 18:15

Kanonkul att du har lagt upp en liten reseberättelse. Trevligt med bilderna också.
Vad ska det bli för mål härnäst?
FamiljenSjodin
Geocachare
Inlägg:123
Blev medlem:sön maj 11, 2008 22:57

Re: Apkonster

Inlägg av FamiljenSjodin » mån nov 11, 2013 19:47

Oooo, vad kul. Inte utan att man blir avundsjuk. Tack för en intressant berättelse, hoppas att man får möjlighet att åka dit någon gång.
Användarvisningsbild
Motorcycledude
Föreningsmedlem
Inlägg:1465
Blev medlem:sön aug 23, 2009 13:47

Re: Apkonster

Inlägg av Motorcycledude » mån nov 11, 2013 22:32

RagnaZ skrev:Kanonkul att du har lagt upp en liten reseberättelse. Trevligt med bilderna också.
Vad ska det bli för mål härnäst?
Gunkanjima verkar svårlöst så jag får nog nöja mig med ngt i stil med Borlänge tror jag :lol:
Bild
Bild
tor_selden
Geocachare
Inlägg:231
Blev medlem:fre jan 25, 2008 16:56

Re: Apkonster

Inlägg av tor_selden » tis nov 12, 2013 10:45

Wow! Vilket äventyr!! Ni har verkligen fångat kärnan i vad geocaching handlar om - att göra vardagen till ett äventyr!
Bild
Användarvisningsbild
Djurets
Föreningsmedlem
Inlägg:1706
Blev medlem:sön feb 10, 2008 20:49

Re: Apkonster

Inlägg av Djurets » tis nov 12, 2013 12:33

Önskar att jag hade sådan vardag... ;)
/Djurets
Bild
Användarvisningsbild
OlaHansson
Föreningsmedlem
Inlägg:538
Blev medlem:tor mar 29, 2012 0:20

Re: Apkonster

Inlägg av OlaHansson » tis nov 12, 2013 23:35

Tack för reseberättelsen!!
Inte utan att man blir lite avis :D
Användarvisningsbild
Frudden
Geocachare
Inlägg:304
Blev medlem:tis jan 04, 2011 9:54

Re: Apkonster

Inlägg av Frudden » fre nov 15, 2013 13:24

Härlig berättelse, måste vara kul att få så många exotiska länder i statistiken!


// Fredrik W
Skriv svar