Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Diskussioner om dedikerade GPS-mottagare (ej telefoner).
Kaizagris
Geocachare
Inlägg:33
Blev medlem:tor mar 11, 2010 16:14
Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av Kaizagris » mån mar 15, 2010 17:35

Är alldeles ny på detta. Efter att ha lyckats hitta några väldigt enkla cacher av egen maskin så är jag väldigt sugen på att skaffa en Gps och börja med detta "på riktigt". Men vilken ska man köpa? Var inne på en som heter Garmin Dakota 20, kan det vara något för en nybörjare som inte direkt är ett teknikgeni? Och behöver man köpa något slags programvara eller är gps:n klar att använda direkt?
Tacksam för tips!
Bild
The Smokestoners
Geocachare
Inlägg:643
Blev medlem:lör jan 23, 2010 0:46

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av The Smokestoners » mån mar 15, 2010 18:16

Det hänger ju lite på hur mycket pengar det får kosta...

Skulle jag köpa min första idag så hade jag helt klart köpt en Oregon 550t.
Började dock med en Oregon 400t och är helnöjd. Kartan som är med i den räcker helt klart för mig. Fördelen är ju att man har europa kartan med från början.

Välkommen till en ny värld. The world of geocaching!
thesmokestoner.blogspot.com

Bild
Användarvisningsbild
wellner
Föreningsmedlem
Inlägg:731
Blev medlem:lör dec 26, 2009 13:24

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av wellner » mån mar 15, 2010 18:54

Köpte en 550t som första och är mycket nöjd. Som sagt ingår (stads)kartor för hela Europa. Använder ofta den i stället för friluftskartan när jag stadscachar.
Användarvisningsbild
wellner
Föreningsmedlem
Inlägg:731
Blev medlem:lör dec 26, 2009 13:24

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av wellner » mån mar 15, 2010 18:55

Och köper du den här blir det billigare: http://www.handtec.co.uk/
Memme
Geocachare
Inlägg:171
Blev medlem:tor maj 13, 2004 15:40

Fadderlistan ...

Inlägg av Memme » mån mar 15, 2010 19:17

Fadderlistan (se under Gemenskapen) kan var en ingång till att få prova olika GPS-modeller i praktiskt arbete. Vi på fadderlistan har nog ofta någon äldre modell liggande på en hylla som kan lånas för test eller köpas för en hundring, högst.

Annars är frågan om GPS-en bara skall användas till geocaching, eller om du vill använda den på sjön (segel, kajak, fiske osv.), i naturen (skog eller fjäll) eller på vägen (många modeller stöder autorutt). Själv har jag GPS-en på i alla de nämnda miljöerna, och min Legend HCx fungerar utmärkt.
Användarvisningsbild
Blaufish
Geocachare
Inlägg:2685
Blev medlem:lör okt 07, 2006 9:12

Re: Fadderlistan ...

Inlägg av Blaufish » mån mar 15, 2010 20:48

Memme skrev:Fadderlistan (se under Gemenskapen) kan var en ingång till att få prova olika GPS-modeller i praktiskt arbete. Vi på fadderlistan har nog ofta någon äldre modell liggande på en hylla som kan lånas för test eller köpas för en hundring, högst.

Annars är frågan om GPS-en bara skall användas till geocaching, eller om du vill använda den på sjön (segel, kajak, fiske osv.), i naturen (skog eller fjäll) eller på vägen (många modeller stöder autorutt). Själv har jag GPS-en på i alla de nämnda miljöerna, och min Legend HCx fungerar utmärkt.
Det där vill jag också slå ett slag för, att fadderlistan kanske kan användas för att träffa geocachare och prova GPS:er.

Följande http://blaufish.wordpress.com/2008/09/2 ... al-av-gps/ är idah lite utdaterad;
Tänkte börja på en serie med kortsamma och förhoppningsvis hjälpsamma blogginlägg för någon som vill börja geocacha.
Rätt många funderar över vad de skall skaffa för GPS. Det finns många olika val, och här tänkte jag försöka få ner mina förslag. Sen så finns det hundra olika åsikter om GPS:er, så det finns säkert en massa olika synsätt.
Att tänka på:
Frilufts-GPS
En GPS för Geocaching måste vara gjord för att klara regn, plurra i en vattenpöl, och att den tappas ner i hård mark (sten, cement). Detta eftersom man kommer göra det! A och O för ett GPS-köp är att den är robust nog för att tåla misshandel, då vanliga är för lätta att ha sönder.
Garmins "On the trail" (översätts till svenska "Jakt & Outdoor") serier är absolut mest populära bland svenska geocachare; Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx för att nämna några bra val.
Magellan har en del bra alternativ också, t.ex. Magellan Triton serien (men se gärna noteringarna om att synka med dator…)
Alternativ till vanlig Frilufts-GPS
Vill du ha en GPS som främst skall fungera som bilnavigator, och bara geocachea lite grann… då kanske du vill ha något större än en vanlig frilufts-GPS. En liten skärm anpassad för handburet kan vara en nackdel när man skall se snabbt i trafiken! Kika gärna på modeller för motorcyklar då de är mer tåliga än vanliga bilnavigatorer. Magellan CrossoverGPS är en serie som just riktar sig åt folk som vill ut i naturen och t.ex. leka geocacing, men ändå vill ha en "riktig" bilnavigator.
Det finns även en del armbands-GPSer, Garmin Forerunner, som främst är tänkta för joggare eller bergsklättrare, men som nog funkar fint för geocaching också.
En del med frilufts-GPSer, Garmin GPSmap 76Cx och GPSmap 76CSx är speciellt anpassade för att flyta. Det gör dem lämpade för folk som åker kanot eller kayak.
Mottagning
Geocachare är intresserade av meterprecision, och dessutom under svåra förhållanden (tät skog m.m.).
Det betyder att du bör välja en GPS med "högkänslig mottagare"
Exempel: Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx, GPSmap 76Cx, GPSmap 76CSx, Magellan Triton.
Något man skall akta sig för är de gamla GPS:er som kan vara till försäljning. Exempelvis har många äldre Garmin Etrex modeller jättedålig mottagning och knappt fungerar i skogen. Ett undantag är Magellan eXplorist 100, kan du hitta den riktigt billigt begnat (säg ca 300 – 500 spänn) så är den absolut inget dåligt val; få funktioner men ganska bra mottagning.
Synka med dator
Man brukar vilja synka med dator. Det är väldigt mycket enklare än att manuellt knappa in koordinater till
De flesta moderna Garmin GPS:er kan synkas med dator via vanlig USB-mini kabel.
Exempel: Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx, GPSmap 76Cx, GPSmap 76CSx.
Magellan Triton är också ett bra alternativ, men var vaksam på att Magellan är lite… speciella… och inte skickar med den dyra specialkabeln för att synka med PC, om man köper de billigare modellerna ur serien. Vilket drar upp prislappen många hundralappar och krånglar till ens liv.
De nyaste GPSerna Garmin Oregon och Garmin Colorado har mer avancerade funktioner för att synka med dator. De har de hela cachebeskrivningarna i GPSen, så du kan läsa om geocachen direkt på GPSen när du står ute i skogen. De har även en funktion "Field notes" där en geocache_visits.txt fil byggs upp som kan laddas upp till Geocaching.com "Upload fieldnotes" länk. Har man varit ute några dagar och tagit 10, 20 eller ännu fler geocacher så är det väldigt underlättande att få hjälp av fieldnotes med att logga
Karta
Extra karta kan underlätta en hel del i geocaching, speciellt när man är nära en cache. De flesta nämnda Garmin GPSer kan installera friluftskartor (Friluftskartan Pro) eller stadskartor (Garmin City Select). Större display som Garmin Oregon och Garmin Colorado har är en fördel speciellt när man zommar ut för att se större områden, och ju mindre GPS display man har desto svårare att se detaljer.
Men men, det måste sägas: en GPS-karta är alltid begränsad av att den visas på en liten display. Skall du gå en mil eller längre i naturen, eller skall planera en bilfärd… då kan ingen liten GPS-display mäta sig med en riktig karta. Samtliga gånger jag och andra geocachare har gått rejält fel / dumt i terräng, eller kört fel med bilen, så har det skett för att man misstolkat GPS-kartan, eller suboptimerat sin väg (tagit omvägar runt hinder som tar en in i än eländigare terräng). De gånger navigeringen gått riktigt bra så har man haft papperskarta med sig. Papperskartor är överlägsna helt enkelt – de har tillräckligt med detaljer och återger stora områden noggrant, så man lätt kan överblicka och planera långa färdvägar.
Tänk på GPS-kartan som ett hjälpmedel för kort-distansnavigering, och tänk papperskarta för långdistans!
Sen så kan man ju själv fundera på om de något dyra GPS-kartorna är värda sitt pris, men tja… är det åt om pengar för stunden, så kan man ju köpa GPS:en först och köpa till karta senare.
Elektrisk kompass
En "vanlig" GPS visar vädersträck utifrån hur GPSen rör sig; går du rakt norrut så kommer den visa att norr ligger framåt. En GPS med elektrisk kompass visar däremot vädersträcken hela tiden, vrider du GPS:en mot syd så kommer den visa syd framåt, trotts att du har gått åt norr nyligen.
Detta är verkligen en sak det råder olika åsikter om. Flera personer jag känner anser att elektrisk kompass är ett måste i en GPS. Att kunna se riktningsändring direkt tycker de är mycket viktigt.
Sälv så anser jag att det är något av det mest struliga som finns, då det strular väldigt ofta;
Elektrisk kompass visar bara riktningen rätt om du håller GPSen rätt, annars så hoppar kartan och riktningsangivelsen en hel del (går man snabbt så är ju inte handen stilla)
Elektrisk kompass glömmer helt bort kalibreringen vid batteribyte, så då får man kalibrera om den.
Elektrisk kompass tappar kalibreringen lite efter några dagar, t.ex. visar Nordväst som Nord, så då får man kalibrera om den.
Geocachare som kalibrerar kompass får göra en löjlig kalibrera-kompass-dans som Garmin designat (förmodligen med syfte att få folk att skratta åt deras kunder). Denna märkliga lilla kalibreringsdans väcker förvåning och nöje hos en del som får syn på den, och enligt min flickvän är den såååå pinsam
Samtidigt underlättar det ibland att ha direkt respons på rörelser, när man skall avgöra var en geocache kan ligga när du är riktigt nära den. Så kort och gott; det här med elektrisk kompass är minst sagt tudelat. Men GPS:er med elektrisk kompass är ofta lite dyrare än de utan, så jag vill poängtera att för nybörjare är de a
bsolut inte en måste-ha-funktion (utan något som somliga gillar, andra stör sig på).
Sammanfattning – Förslag på GPSer
Som sagt. Det finns hundra olika åsikter om hur man väljer GPS och vad man skall tänka på, men här är mina tre
Förslag 1. "All-in!"
Garmin Colorado eller Garmin Oregon, ca 4000:-
Dyr men mycket prisvärd, Garmins "top-of-the-line" serie just nu. Colorado: Ett hjul man styr med. En del tycker det är jättebra, andra tycker det är jobbigt. Oregon: Pekskärm. Båda har väldigt moderna och snygga användargränssnitt jämfört med gammaldags GPS:er.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog.
+ Stor display
+ Allt kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Inbyggd kompass; ger bättre riktningsangivelse när du rör dig långsamt.
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)
- Har för närvarande inte funktionen "GPS Avaraging" som Geocachare vill ha. (Jag antar att Garmin så småningom kommer fixa det i någon firmware uppgradering)
Förslag 2. "Den gamla hederliga trotjänaren!"
Garmin GPSmap 60 CSx – ca 3200 – 3500
Mycket prisvärd. Förra årets favorit-GPS, nu prissänkt som något utgången värsting-GPS. Lite fulare gränssnitt men som man jobbar väldigt snabbt i när man lärt sig det.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog. SiRFStarIII chip som anses t.om. vara något bättre än det i HCx/Colorado/Oregon.
+ Alla kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Inbyggd kompass; ger bättre riktningsangivelse när du rör dig långsamt.
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)
Förslag 3. "Den lilla billiga!"
Garmin Etrex Vista HCX – ca 2200 – 2300
Lite mindre och smidigare GPS:er för den som tycker de vanliga frilufts-GPS:erna är för bulkiga. Gjord för att allt skall göras med en hand (jag har sett en del ha jättesvårt för denna, andra nybörjare tycker den är jättelätt)
- Mindre display än de flesta GPS:er i denna kategori, nackdel t.ex. om du planerar långa turer t.ex i skog.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog.
+ Alla kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)
Var köper jag?
Skall du köpa lokalt så kan du ju kolla med vilka lokala aktörer du har, gärna auktoriserade återförsäljare för att få bra service. I Göteborg finns t.ex. Terräng, Hjertmans båttillbehör, Kanotcentrum osv man kan slå till på.
Nationellt finns Naturkompaniet som i flera av sina butiker har bra personal och kan visa demo-ex av olika GPS:er. Teknikmagasinet finns också, men i flera av Teknikmagasinets butiker har personalen nollkoll på vad de säljer (t.ex. har flera år gammal Etrex Venture i skyltfönstret till ohyggligt överpris, gah!!!). Vill man köpa billigt över Internet så är pricerunner alltid ett bra ställe att börja leta.
Min Colorado tvärdog helt plötsligt, och då var jag glad att den var köpt lokalt, så jag kunde gå till butiken och be dem dra garantiärendet mot Garmin och direkt få ett kvitto på att min GPS blivit inlämnad på service. Att köpa på nätet kan eventuellt vara en nackdel om prylen börjar strula.
Skulle jag själv köpa en Garmin idag, hade det blivit nog blivit Oregon 450, möjligen Oregon 550 eller Dakota.

För närvarande har jag en Colorado 300, men jag rekommenderar inte den för att:
a) Colorado är jättesvår att knappa in siffror och text i. Manuellt knappa in koordinater tar typ 10 gånger längre tid än det gör på GPS 60 eller Oregon.
b) Colorado är svår att använda under vintern
c) Colorado har vad jag anser är två svaga punkter; hjulet kan ta in smuts och dam, batteriluckan har problem i olika varianter (vanligast är att gummipackningarna börjar krångla). Feldesign av den fysiska enheten alltså.
c) Oregon har lite roligare och enklare användargränsnitt. Okej, som iPhone ägare måste man väl erkänna att folks Oregon verkar hejdlöst omodern i jämförelse, men tittar man Oregon vs Colorado är det klart att Oregon är roligare att leka med.

Nästa gång jag fjällvandrar kommer jag återigen ta med min gamla gula Garmin GPS 60 och en modernare GPS (Colorado eller om jag köpt nått nytt innan dess), dessutom kommer jag packa lithium batterier för att kunna driva GPS:erna långt längre än vad specifikationerna säger.

fad 2012 intervjuer - fad 2011 teaser - blaufish.wordpress.com - väder i götheborg


You define how you play. How you play defines who you are. .hack//
Troll-rambo
Geocachare
Inlägg:215
Blev medlem:lör aug 15, 2009 18:34

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av Troll-rambo » mån mar 15, 2010 22:43

Jag har bytat upp mig från en Etrex hcx till en oregon 450 o känner inget behov av att byta mer. enda felet är att jag inte köpte den från början (dumsnål) mitt råd är köp en rejäl gps från början är det inte kul o du ska sälja så har en modern maskin alltid mkt bättre 2 handsvärde.
Lycka till!
Användarvisningsbild
iller
Geocachare
Inlägg:641
Blev medlem:lör sep 26, 2009 18:23

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av iller » mån mar 15, 2010 22:53

Kaizagris skrev:Är alldeles ny på detta. Efter att ha lyckats hitta några väldigt enkla cacher av egen maskin så är jag väldigt sugen på att skaffa en Gps och börja med detta "på riktigt". Men vilken ska man köpa? Var inne på en som heter Garmin Dakota 20, kan det vara något för en nybörjare som inte direkt är ett teknikgeni? Och behöver man köpa något slags programvara eller är gps:n klar att använda direkt?
Tacksam för tips!
Dakota 20 är utmärkt som geocaching-GPS. Den klarar papperslös geocaching så att du får med beskrivning, hint, loggar m.m. i GPS:en. Nästa steg upp i pris är Oregon 450/450t som har mer högupplöst skärm och plats för 5000 geocacher istället för 2000 som i Dakota 20. Oregon 550/550t lägger även till kamera. t-modellerna har en inbyggd karta som till nöds kan användas för navigering i skogen men som egentligen inte är så mycket att ha. Tyvärr måste man slanta upp pengar för Friluftskartan Pro (V2) för att få en vettig karta som fungerar i skogen.
Löjan
Geocachare
Inlägg:1315
Blev medlem:mån jul 27, 2009 12:25

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av Löjan » mån mar 15, 2010 23:04

iller skrev:t-modellerna har en inbyggd karta som till nöds kan användas för navigering i skogen men som egentligen inte är så mycket att ha. Tyvärr måste man slanta upp pengar för Friluftskartan Pro (V2) för att få en vettig karta som fungerar i skogen.
Jag kör än så länge med bara inbyggda t-kartan i min Oregon och det duger rätt bra. Även om man väljer att komplettera med Friluftskartan är det smart att köpa en t-modell, för om man lämnar det område man köpt karta för (eller för den delen om man lämnar Sverige) har man annars ingen karta alls. T-modellerna har en hyfsad karta för hela Europa.
The Smokestoners
Geocachare
Inlägg:643
Blev medlem:lör jan 23, 2010 0:46

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av The Smokestoners » mån mar 15, 2010 23:22

Jag kanske inte vet vad jag pratar om men... Kartorna i Oregon-t är helt OK. Det funkar ju bra för mig, men jag funderar lite på vad jag missar med att bara köra med Europa kartan??? Jag missar inga gömmor pga av kartan i alla fall.
Sedan funkar kartan hur bra som helst i andra länder. Skulle jag köpa en ny idag så skulle det bli en 550t, men det behövs ju inte, 400t inga problem alls!

Man måste ju tänka på kostnad för GPS och kostnad för kartor, en -t så är det ju bara ut och jaga direkt, var du vill. Tänk på den kostnaden innan köp.
thesmokestoner.blogspot.com

Bild
Användarvisningsbild
Djurets
Föreningsmedlem
Inlägg:1706
Blev medlem:sön feb 10, 2008 20:49

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av Djurets » mån mar 15, 2010 23:35

The Smokestoners skrev:
Man måste ju tänka på kostnad för GPS och kostnad för kartor, en -t så är det ju bara ut och jaga direkt, var du vill. Tänk på den kostnaden innan köp.
Man måste ju inte ha någon karta för att cacha... 8)
/Djurets
Bild
Användarvisningsbild
iller
Geocachare
Inlägg:641
Blev medlem:lör sep 26, 2009 18:23

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av iller » mån mar 15, 2010 23:37

Djuret skrev:
The Smokestoners skrev:
Man måste ju tänka på kostnad för GPS och kostnad för kartor, en -t så är det ju bara ut och jaga direkt, var du vill. Tänk på den kostnaden innan köp.
Man måste ju inte ha någon karta för att cacha... 8)
Nej, det är ju helt riktigt.
Och jag skall kanske korrigera mitt inlägg: För att cacha duger den inbyggda kartan i t-modellerna helt ok. Det går ju faktiskt att cacha utan karta. Skall man hitta i skogen utan att behöva ta fram papperskartan hela tiden är det väldigt bra med Friluftskartan Pro.
The Smokestoners
Geocachare
Inlägg:643
Blev medlem:lör jan 23, 2010 0:46

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av The Smokestoners » mån mar 15, 2010 23:51

Man behöver ingen karta, helt rätt... men det blir lite lättare. Vi tog nästa 200 st med en Nokia Navigator utan Trimble eller live; bara på koordinaterna och det var inte helt enkelt... Nu har vi en GPS, men vi är bara nybörjare ännu. Under 2010 så kommer vi att klassas upp till glada amatörer. Sedan är det bara att köra på. Köp en med karta om ni kommer att åka utomlands. Funkar bra!
thesmokestoner.blogspot.com

Bild
Kaizagris
Geocachare
Inlägg:33
Blev medlem:tor mar 11, 2010 16:14

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av Kaizagris » tis mar 16, 2010 8:12

Tack alla underbara geocachare för många, snabba och utförliga svar (på en fråga som ni säkert fått förr)! :D :D :D :D :D
Känner att jag fått lite mer kött på benen nu. Tack för infon om er fadderverksamhet också. Kommer nog anmäla mig till den tjänsten också. (Det blir antagligen en Oregon 450t.)
Bild
mr_minning
Geocachare
Inlägg:39
Blev medlem:tis mar 03, 2009 16:00

Re: Vilken Gps ska en nybörjare köpa?

Inlägg av mr_minning » tis mar 16, 2010 9:45

Om man inte vill lägga jättemycket pengar på utrustning innan man har testat att cacha lite så måste jag rekommendera en Garmin Nuvi 205 (som jag började med). Lägg till ett minnes kort på 2GB att lägga kartor och grejor på. Här finns beskrivning på hur du kör helt papperslöst med en Nuvi http://geocaching.totaltechworld.com/index.html. Ja, jag vet att den inte är bäst i alla lägen, men i förhållande till pris så tycker jag att den funkar riktigt bra att cacha med. Dessutom funkar den bra att sätta i bilen [:)].
Skriv svar